Milieuadvies en duurzaamheid gaan hand-in-hand

25 september 2020

Hopman en Peters werkt mee aan de projectontwikkeling van het nieuwe zonnepark De Boomgaard – Wijdemeren, ten westen van Bussum. Solarfields bouwt hier een zonnepark met een oppervlakte van 6 hectare, waarmee straks 6.000.000 KWh kan worden opgewekt, genoeg om jaarlijks ruim 1.900 huishoudens van duurzame energie te voorzien.

“Deze locatie is heel bijzonder, omdat het zonnepark op een voormalige vuilstortplaats komt”, aldus Robbert Tonk, constructiemanager bij Solarfields. “In 2004 is hier een bodemsanering uitgevoerd en dan gelden er nazorgmaatregelen, waardoor milieukundig toezicht wenselijk was. De betreffende stortplaats is namelijk afgedekt met een scheidingsdoek (geotextiel) met daar boven op een laag grond van ongeveer 1 meter dikte. Er mag niet dieper dan het geotextiel worden gegraven. Bovendien is de afdeklaag niet overal even dik en dat maakt het extra lastig om de in totaal 2300 metalen palen in de grond te drukken.”

Initiatiefnemer is Sicco van Dongen, vertegenwoordiger van grondeigenaar Dunnenbel. Dunnenbel werkt al jaren tot volle tevredenheid samen met Hopman en Peters en een opdracht tot milieukundige begeleiding door Hopman en Peters ligt volgens hem dan ook voor de hand:

“Met Hopman en Peters hebben wij goede ervaringen als betrouwbare en onafhankelijke partij. Bovendien zijn zij heel goed bekend met deze locatie. Toen wij het initiatief namen om op dit deel van het terrein zonnepanelen te laten plaatsen, hebben wij Hopman en Peters als onafhankelijk onderzoekbureau aanbevolen bij Solarfields.”

Het onderzoek heeft zich vooral geconcentreerd op de dikte van de deklaag. Tijdens de bouw, die op 18 september j.l. is gestart en naar verwachting eind februari volgend jaar gereed is, zorgt Hopman en Peters voor de milieukundige begeleiding en toezicht.

Meer weten over de mogelijkheden van bodemsanering? Kijk hier op onze Dienstenpagina.

Meer informatie over zonnepark De Boomgaard - Wijdemeren

Een afgraving, waarop een stukje van het geotextiel net te zien is.

Een impressie hoe het zonnepark De Boomgaard – Wijdemeren in ‘s-Graveland er straks uit komt te zien.

Nu is het nog één grote kale vlakte, maar dat zal snel gaan veranderen. Februari 2021 moet het park klaar zijn.