Asbestverontreiniging in gedempte sloot op particuliere grondgebied

Bij graafwerkzaamheden in de tuin van een particulier, bleek een sloot jaren geleden gedempt te zijn met het puin van een volledige oude kippenschuur. Hierin zat een onvoorstelbare hoge concentratie asbest in. De vorige eigenaar van de woning heeft dat bij de verkoop nooit vermeld.

De kwestie is aanhangig gemaakt bij de rechter en uiteindelijk werd de nieuwe eigenaar in het gelijk gesteld. De sanering moest op kosten van de oude eigenaar worden uitgevoerd. Een duur grapje bleek.

Hopman en Peters is gevraagd om een saneringsplan te maken en de begeleiding van de sanering te verzorgen. Wat er uit de grond is gehaald, ging zelfs ons bevattingsvermogen te boven; tonnen aan asbest is verwijderd, grond wat niet meer reinigbaar was of opnieuw te gebruiken en dus volledig moest worden afgevoerd.

Wij hebben een uitkeuringsonderzoek gedaan ter afsluiting. Het definitieve evaluatierapport werd goedgekeurd door de gemeente. Bovendien vormde het rapport de basis voor afronding van het geschil tussen ouden en nieuwe eigenaar.

Een wijze les voordat je in je eigen tuin gaat spitten!