Wat weten we over het dagelijks leven van vleermuizen?

Door Jasper Smits - projectleider bodem en ecologie

In mijn vorige blog vertelde ik al dat vleermuizen ongevaarlijk zijn voor de volksgezondheid, zeker de soorten die in Nederland voorkomen. Het zijn zelfs heel nuttige zoogdieren en daarom zijn ze ook beschermd! In deze blog geef ik antwoord op vragen over het dagelijkse leven van vleermuizen.

Nuttig?

Jazeker! Vleermuizen die in Nederland leven zijn prima insecteneters en jagen op (nacht)vlinders, vliegen en muggen. Per nacht kan een vleermuis wel tot 1000 muggen vangen en opeten. Zelfs kevers ontkomen niet aan deze nachtvliegers. Ook in de landbouw en veeteelt bewijzen ze hun diensten; veel schadelijke insecten die in deze sector voorkomen, worden door vleermuizen opgegeten.

Kunnen vleermuizen trekken?

Dat hangt af van de soort. Sommige soorten trekken naar de Limburgse grotten om te overwinteren. Andere soorten blijven op hun plek en overwinteren op dezelfde locatie. De ruige dwergvleermuis kan honderden kilometers trekken. Daarom zijn windturbines gevaarlijk voor deze soort.

Houden vleermuizen alleen van het donker?

Sommige soorten hebben echt een donkere omgeving nodig. Andere soorten juist niet. De gewone dwergvleermuis jacht graag op insecten rond lantarenpalen. Dus die maakt gebruik van het licht waar de insecten als een magneet op af komen.

Waar wonen ze?

Sommige vleermuizen wonen graag in spouwmuren of in het dak van gebouwen. In juni worden hier de jongen geboren. Vleermuizen verhuizen regelmatig en na verloop van tijd, als de jongen zijn uitgevlogen, merk je niets meer van ze. De toenemende trend naar verduurzaming van woningen vormt echter een grote bedreiging. Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat eventueel aanwezige vleermuizen een gruwelijke dood tegemoet gaan. Belangrijk dat hier ook zorgvuldig onderzoek naar gedaan wordt!

Wanneer vleermuizen in jouw huis verblijven merk je daar doorgaans niets van. Ze zoeken donkere, rustige en voor ons moeilijk toegankelijke plekken op. In tegenstelling tot vogels en muizen maken vleermuizen niets kapot en nemen ze geen nestmateriaal mee naar hun verblijfplaats. Wel vangen ze duizenden insecten terwijl wij slapen. Buitengewoon nuttige huisgenoten dus!

In de volgende blog vertel ik meer over de onderzoekmethodes.

Lees ook deel 1 over (VER)BOUWPLANNEN EN VLEERMUIZEN AANWEZIG? LAAT ONDERZOEK DOEN!). en deel 2 over ZIJN VLEERMUIZEN GEVAARLIJK VOOR DE VOLKSGEZONDHEID?

Meer weten?

Heb je vragen over vleermuizen of een vleermuiskolonie in jouw huis, raadpleeg dan de website van de Zoogdiervereniging of Vleermuis.net.

Hopman en Peters heeft ecologische specialisten in huis, die onderzoek kunnen uitvoeren naar vleermuizen en u van een passend advies kunnen voorzien. Meer informatie over Ecologisch onderzoek vindt u hier.

Jasper Smits

Bronnen:
- Vleermuizen in huis (Zoogdiervereniging en de Vleermuizenwerkgroep Nederland (VLEN)
- Veel gestelde vragen over vleermuizen (Zoogdiervereniging en de Vleermuizenwerkgroep Nederland (VLEN)