Zijn vleermuizen gevaarlijk voor de volksgezondheid?

Door Jasper Smits - projectleider bodem en ecologie

“Waarom eigenlijk?” Die vraag wordt regelmatig aan mij gesteld, wanneer bouw- of sloopbedrijven geconfronteerd worden met de eis vanuit de omgevingswet om een ecologisch omgevingsonderzoek uit te voeren. “Vleermuizen zijn toch gevaarlijk voor de volksgezondheid?” Dat blijkt een hardnekkig misverstand.

In deze serie artikelen over vleermuizen probeer ik meer duidelijkheid te geven over deze bijzondere dieren en waarom onderzoek noodzakelijk is bij (ver)bouwplannen of sloop van gebouwen. In deel 2 over vleermuizen en de volksgezondheid.

Verhalen over gevaarlijke vleermuizen, die ziektes kunnen overbrengen, of zelfs dodelijk kunnen zijn, blijken al eeuwen te bestaan. Hun griezelig voorkomen, het gefladder en het verblijf in donkere, vochtige ruimten zijn altijd een inspiratiebron geweest voor talloze schrijvers van griezelboeken, makers van spookfilms. Of actiefilms, zoals Batman. Wie kent ze niet!

Maar zijn ze nu werkelijk zo gevaarlijk als ze er uitzien? Dat blijkt gelukkig heel erg mee te vallen, althans niet de soorten die we kennen in Europa en Nederland. De verspreiding van het COVID-19 virus wordt echter in verband gebracht met een vleermuissoort, die voorkomt in Zuidoost-Azië. “Onze” vleermuizen die wij hier kennen staan niet in contact met deze en andere Aziatische vleermuissoorten en kunnen onmogelijk de ziekte overbrengen.

Wat wel kan voorkomen is de kans op het rabiësvirus (hondsdolheid), zowel op dieren als de mens. Dat virus is alleen overdraagbaar na een beet van een besmette vleermuis. Die kans is uitermate klein, want vleermuizen vallen mensen of dieren nooit uit zichzelf aan. Maar een zieke vleermuis, die op de grond is gevallen en misschien nog wel leeft, zou nog kunnen bijten. Pak dus nooit een vleermuis met blote handen op van de grond. Op www.vleermuis.net staan tips wat je in dat geval het beste kunt doen.

In de volgende blogs ga ik verder in op hoe ze leven, waar ze wonen en vertel ik meer over de onderzoekmethodes (Lees ook deel 1 over (VER)BOUWPLANNEN EN VLEERMUIZEN AANWEZIG? LAAT ONDERZOEK DOEN!).

Meer weten?

Heb je vragen over vleermuizen of een vleermuiskolonie in jouw huis, raadpleeg dan de website van de Zoogdiervereniging of Vleermuis.net.

Hopman en Peters heeft ecologische specialisten in huis, die onderzoek kunnen uitvoeren naar vleermuizen en u van een passend advies kunnen voorzien. Meer informatie over Ecologisch onderzoek vindt u hier.

Jasper Smits